Topola - o nama

O NAMA

TEHNIČKI NAJZAHTJEVNIJI MODELI NAŠ SU IZAZOV

U protekle 63 godine Topola je radila za mnoge korisnike. Iz našeg matičnog grada to su sve ljevaonice tvrtki u strojogradnji i brodogradnji s našeg područja: Vulkan, Rikard Benčić, 3. Maj, Uljanik. Među našim klijentima su vodeće tvrtke u strojogradnji u Hrvatskoj: Prvomajska, Končar, Litostroj, Dalit, Željezara Sisak, kao i vodeće željezare u susjednoj Sloveniji: Željezara Jesenice, Željezara Ravne na Koroškem i druge. Iako su navedene tvrtke većinom imale vlastite modelarne, gotovo svima je Topola bila druga po značenju modelarna za izradu modela za svoje ljevaonice jer je imala znanje o izradi tehnički najzahtjevnijih modela.

U nastaloj krizi početkom devedesetih godina smanjila se potreba za odljevcima u Hrvatskoj i Sloveniji pa smo se okrenuli izvozu u susjedne zemlje, prvenstveno Italiju, gdje vrlo uspješno poslujemo već 25 godina. Po ulasku Hrvatske u Europsku Uniju mogućnost plasmana naših modela u sve zemlje Europsku Uniju dodatno je olakšan.

POVIJEST

Do odluke o osnivanju prve samostalne modelarnice Topola došlo je 1958. godine, iako je u to vrijeme na riječkom području već postojalo više modelarnica u sklopu ljevaonica. U Topoli je u kratkom roku bilo zaposleno desetak modelara što je čini modelarnicom srednje veličine.

Modelarnica Topola proizvodila je isključivo drvene modele za potrebe ljevaonica pa ju svrstavamo u pogon za proizvodnju alata. U cijelom radnom vijeku Topola je djelovala isključivo kao potpuno samostalna tvrtka, dok su sve ostale modelarnice u to vrijeme bile u sastavu postojećih tvornica i ljevaonica.
Posebno treba istaknuti da je, do početka devedesetih, Rijeka imala tri velike ljevaonice i tri ljevaonice srednje veličine te je potreba za modelarstvom bila velika. Međutim, tijekom sukoba na području bivše Jugoslavije zatvorene su do tada postojeće tvornice i ljevaonice te je Topola ostala bez posla na domaćem tržištu. Topola je u predratnom razdoblju, osim za riječke tvornice i ljevaonice, proizvodila modele za sve najvažnije tvornice i ljevaonice diljem Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovina. Topola se tada okreće naručiteljima iz susjedne Italije jer su tamošnje tvornice i ljevaonice od ranije bile upoznate sa sposobnošću ove modelarnice te je započela proizvodnja modela za klijente u Italiji.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske i prelaskom na tržišnu ekonomiju omogućena je privatizacija postojećih tvrtki, pa je dotadašnji dugogodišnji direktor g. Vlado Dukić postao vlasnik Topole.

Proizvodnja modela u Topoli bila je i ostala po kvaliteti besprijekorna jer su naši modelari kroz generacije ostali veliki poznavaoci tehnološke problematike u proizvodnji odljevaka.